وندور لیست تجهیزات آتش نشانی

وندور لیست تجهیزات آتش نشانی، لیستی است که توسط سازمان آتش نشانی تهیه و منتشر می شود و شامل نام و برند تجهیزات مورد تایید این سازمان در زمینه های مختلف ایمنی و آتش نشانی است. این لیست به منظور راهنمایی و اطمینان کارفرمایان و خریداران تجهیزات آتش نشانی از کیفیت و استاندارد تجهیزات خریداری شده است. این لیست شامل تجهیزات اعلام حریق، اطفا حریق، تهویه و کنترل دود، درب ضد حریق، شیر حساس به زلزله، پوشش ضد حریق و کابل ضد حریق است. که در این مقاله قصد داریم شما را با جزئیات این تجهیزات آشنا کنیم.

تجهیزات سیستم تشخیص و اعلام حریق

تجهیزات اعلام حریق، یکی از مهم ترین تجهیزات در ساختمان های مسکونی و اداری می باشند که شامل مجموعه ای از قطعات الکترونیکی میباشد. این سیستم وظیفه تشخیص حریق و محل آتش سوزی را در اماکن مختلف بر عهده دارد. سیستم اعلام حریق با به صدا درآوردن آژیر به ساکنان ساختمان وقوع آتش سوزی را اطلاع می دهد. تجهیزات تشخیص و اعلام حریق شامل دتکتورها، کنترل پنل، شستی ها، آژیرها، پنل ریپرتر، تلفن کننده، فلاشرها و غیره است. که هر یک را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.

تجهیزات سیستم اعلام و اطفاء حریق

تجهیزات سیستم تشخیص حریق

دتکتورها: وظیفه دتکتور تشخیص وجود حریق میباشد. که خود دارای انواع مختلفی میباشد:

  • دتکتور دود: وظیفه این دتکتور تشخیص دود ناشی از حریق میباشد.
  • دتکتور حرارتی: وظیفه این دتکتور تشخیص افزایش دما و احتمال وقوع آتش سوزی است.
  • دتکتور شعله ای: وظیفه این دتکتور تشخیص شعله مستقیم میباشد.
  • دتکتور گاز: وظیفه این دتکتور تشخیص گاز های سمی مانند دی اکسید کربن است. 

شستی های اعلام حریق: این شستی ها برای زمانی که دتکتور ها قادر به تشخیص آتش سوزی نمی باشند به صورت دستی توسط افراد اعلام حریق میکنند.

تجهیزات سیستم اعلام حریق

آژیرها

آژیر آتش نشانی

کاربرد آژیرها، هشدار صوتی در هنگام وقوع آتش سوزی میباشد.

فلاشرها

فلاشر آتش نشانی

فلاشر ها برای هشدار دیداری در هنگام وقوع آتش سوزی میباشد.

بلندگوها

بلند گو

کاربرد بلند گو ها پخش کردن پیام های صوتی در هنگام وقوع آتش سوزی است.

تجهیزات جانبی

  • منبع تغذیه: منبع تغذیه برق سیستم اعلام حریق را تامین میکند.
  • باتری پشتیبان: باتری پشتیبان هنگام قطعی برق، برق سیستم را تامین می‌کند.
  • کابل: کابل ها تجهیزات سیستم را به یکدیگر متصل میکنند.
  • جعبه تقسیم: جعبه های تقسیم جهت انشعاب کابل ها به کار میروند.

تمامی این تجهیزات با هم هماهنگ شده و در صورت بروز حریق، هشدار بصری و شنیداری می دهند و اقدامات لازم را برای اطفا حریق و تخلیه افراد انجام می دهند.

سیستم های اعلام حریق به دو دسته متعارف یا معمولی و آدرس پذیر یا هوشمند تقسیم می شوند.

سیستم متعارف یا معمولی

در سیستم متعارف، تجهیزات به صورت مدارهای مجزا به کنترل پنل متصل می شوند و هر مدار نماینده یک منطقه و به یک مدار مخصوص بر روی کنترل پنل متصل است. نحوه عملکرد این سیستم به این صورت است که هنگام آتش سوزی هر آلارم توسط یک کابل دو رشته ای به مدار مخصوص متصل میشود. سپس آشکار ساز فعال شده و صفحه کنترل پنل خطر را تشخیص میدهد. این سیستم معمولا قیمت مناسب تری نسبت به سیستم آدرس پذیر دارند و در فضاهای کوچک و غیر صنعتی با رفت آمد کمتر مانند رستوران ها و مغازه ها استفاده میشود.

سیستم اعلام حریق متعارف

نقاط ضعف سیستم متعارف

در سیستم اعلام حریق متعارف محل آتش سوزی  به طور دقیق شناسایی نمی شود و فقط طبق سیم کشی ها و زون بندی هایی که صورت گرفته است منطقه دچار آتش سوزی را مشخص می کند. این عیب در محیط های بزرگ که محل دقیق آتش سوزی بسیار مهم است قابل چشم پوشی نیست.

نقاط قوت سیستم متعارف

همانطور که اشاره کردیم یکی از مزایای سیستم متعارف قیمت مناسب آن در محیط های کوچک میباشد. از دیگر مزایای آن میتوان به نحوه اعلام آن اشاره کرد که به ما کمک میکند از محل وقوع حادثه مطلع شویم و از آسیب جدی جانی و مالی جلوگیری کنیم. همچنین نصب و راه اندازی این سیستم ها نسبت به سیستم آدرس پذیر آسان تر میباشد.

سیستم آدرس پذیر یا هوشمند

سیستم آدرس پذیر یک سیستم اعلام حریق پیشرفته است.در سیستم آدرس پذیر، هر تجهیز دارای یک آدرس منحصر به فرد است و با کنترل پنل از طریق یک کابل دو سیمی ارتباط برقرار می کند. این سیستم امکان شناسایی دقیق محل حریق و ارسال اطلاعات بیشتر را فراهم می کند. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر برخلاف سیستم اعلام حریق متعارف مناسب برای مکان های پر تردد، ساختمان های مسکونی و اداری بزرگ و شلوغ می باشد. این سیستم همچنین در مکان هایی مانند بیمارستان ها، هتل ها، مراکز خرید بزرگ، کارخانه جات، کتابخانه ها، پالایشگاه ها و غیره استفاده می شود.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

دتکتورها یا شستی‌ها هنگام بروز آتش سوزی فعال شده و به پنل کنترل مرکزی سیگنالی را ارسال می‌کنند.پس از دریافت سیگنال توسط پنل کنترل مرکزی، نوع و محل دقیق حریق با توجه به آدرس هر دتکتور مشخص می‌شود.سپس پنل کنترل مرکزی فرمان لازم را به تجهیزات اعلام حریق مانند آژیرها، فلاشرها و بلندگوها در محل دقیق حریق ارسال می‌کند تا هشدار لازم به افراد داده شود.

نقاط ضعف سیستم اعلام آدرس پذیر

نصب و راه اندازی سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر نسبت به سیستم های متعارف بسیار پیچیده تر میباشد. همچنین قیمت بالاتری نسبت به سیستم متعارف دارند لذا در فضاهای کوچک مقرون به صرفه نمیباشند. از دیگر معایب این سیستم نحوه استفاده از آن میباشد که برای افراد عمومی بسیار دشوار است.

نقاط قوت سیستم اعلام آدرس پذیر

این سیستم ها دارای قابلیت برنامه ریزی بالایی هستند و توسط آدرس هر دتکتور توانایی تشخیص محل دقیق حریق را دارند لذا سرعت بیشتری به عملیات اطفا حریق میبخشد. همچنین قابلیت اتصال به انواع تجهیزات جانبی مانند سیستم اطفا حریق اتوماتیک را نیز دارند. این سیستم ها قابلیت عیب یابی آسانی دارند بطوریکه به صورت مداوم وضعیت تجهیزات را رصد میکند و هشدار لازم را درصورت بروز مشکل به کاربر میدهد.

نکته مهم در خصوص سیستم های اعلام حریق

تمامی تجهیزات سیستم اعلام حریق باید دارای استانداردهای معتبر باشند. همچنین میبایست به صورت دوره‌ای توسط افراد متخصص تست و بازرسی شود. نوع و وسعت مکان مورد نظر تاثیر بسیاری درانتخاب نوع سیستم اعلام حریق دارد. انتخاب و نصب سیستم مناسب نقش مهمی در حفظ جان و مال افراد در مواقع آتش‌سوزی دارند.

سیستم و تجهیزات اطفاء حریق

 سیستم اطفاء حریق دارای انواع مختلفی است اما قبل معرفی آن ابتدا باید بدانیم سیستم اطفاء حریق چیست؟ سیستم اطفاء حریق مجموعه ای از تجهیزات جهت تشخیص حریق و جلوگیری از گسترش آتش سوزی و در نهایت خاموش کردن حریق است. این سیستم دارای دو نوع دستی و اتوماتیک میباشد.

تجهیزات جعبه آتش نشانی

سیستم اطفاء حریق دستی

در این سیستم افراد عمومی حاضر در محل آتش سوزی میتوانند با استفاده از تجهیزات اطفاء حریق دستی اقدام به خاموش کردن آتش کنند. این تجهیزات شامل موارد زیر است:

  • کپسول های اطفا حریق: این کپسول ها دارای مواد خاموش کننده مختلفی هستند که برای اطفا حریق های کلاس های مختلف مناسب هستند. برای مثال، کپسول گاز FM200 برای اطفا حریق های کلاس B و C که شامل مایعات و گازهای اشتعال پذیر هستند مناسب میباشد.
  • پتو های آتش نشانی: این پتو ها از جنس فایبر گلاس یا ولن هستند و برای پوشاندن و خاموش کردن حریق های کوچک یا محافظت از بدن در برابر شعله ها، استفاده می شوند.
  • شیلنگ های آتش نشانی: این شیلنگ ها از جنس پلاستیک یا لاستیک هستند و برای رساندن آب یا مواد خاموش کننده دیگر از منبع تا محل حریق، استفاده می شوند.
  • قرقره های دیواری: این قرقره ها شامل یک شیلنگ آتش نشانی و یک پمپ هستند که بر روی دیوار نصب می شوند و برای اطفا حریق های سطحی، استفاده می شوند.

اطفاء حریق در سیستم دستی بدون دخالت نیروی انسانی عملا امکان پذیر نیست.

مزایای سیستم اطفاء حریق دستی

یکی از مزایای این سیستم ها استفاده راحت از آن است چرا که این سیستم ها دارای دستور العمل های ساده ای هستند و نیاز به مهارت خاصی ندارد. لذا همه افراد حاضر در محل میتوانند به راحتی از آن در مکان های مختلف استفاده کنند. از دیگر مزایای آن میتوان به قیمت مناسب آن اشاره کرد، این سیستم نسبت به سیستم اتوماتیک ارزان تر است و نصب و راه اندازی ساده تری دارد. همچنین هزینه نگهداری آن نیز نسبت به سیستم اتوماتیک پایین تر است. چرا که این سیستم ها میتوانند سال ها بدون نیاز به تعمیر و نگهداری مورد استفاده قرار بگیرند. به دلیل قابل حمل بودن این سیستم میتوان آن را به راحتی به محل حریق منتقل کرد. همچنین این سیستم ها نیازی به برق ندارند و میتوان از آن در مواقع قطع برق یا در مکان هایی که برق ندارند نیز استفاده کرد. این سیستم ها به دلیل سرعت عمل بالا از گسترش آتش سوزی جاوگیری میکنند. وجود سیستم اطفا حریق دستی در هنگام آتش سوزی به افراد حس امنیت و آرامش خاطر میدهد.

معایب سیستم اطفاء حریق دستی

سیستم‌های اطفاء حریق دستی با وجود مزایای زیاد، معایبی نیز دارند. یکی از معایب آن نیاز به حضور نیروی انسانی در محل حریق میباشد. از دیگر معایب این سیستم ها این است که فقط برای آتش سوزی های کوچک استفاده میشود و ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشد.

در نهایت، انتخاب نوع سیستم اطفاء حریق به عوامل مختلفی مانند نوع و وسعت مکان، نوع مواد قابل اشتعال، تعداد افراد حاضر در محل و بودجه شما بستگی دارد.

انواع سیستم‌های اطفاء حریق اتوماتیک:

  • سیستم‌های اسپرینکلر: یکی از معمول ترین سیستم‌های اطفاء حریق اتوماتیک سیستم اسپرینکلراست. این سیستم در هنگام آتش‌سوزی، آب را به طور خودکار بر روی آتش می‌پاشد اسپرینکلر ها شامل یک سر شیلنگ و یک حسگر حرارتی هستند که بر روی سقف نصب می شوند. نحوه عملکرد این سیستم ها به این صورت است که هنگام بروز آتش‌سوزی، دتکتورهای سیستم اعلام حریق فعال شده و سیگنالی را به شیر کنترل ارسال می‌کنند. سپس شیر کنترل باز شده و آب به داخل لوله‌ها و اسپرینکلرها هدایت میکند. حباب شیشه‌ای اسپرینکلر بر اثر گرمای آتش سوزی شکسته شده، آب را با فشار از طریق نازل‌ها بر روی آتش میپاشد و به خاموش شدن آن کمک می‌کند.
  • سیستم‌های لوله کشی تر: عملکرد این سیستم شبیه به سیستم اسپرینکلر است، با این تفاوت که به جای آب از مواد اطفای حریق دیگر مانند فوم استفاده می‌کند.
  • سیستم‌های اطفای حریق گازی : در این سیستم برای خاموش کردن آتش‌سوزی از گاز های خنثی مانند CO2استفاده می‌کنند.
  • سیستم‌های اطفای حریق فوم :در این سیستم از فوم برای خاموش کردن آتش‌سوزی‌های مواد قابل اشتعال مانند مایعات و گازها استفاده می‌شود.
مزایای سیستم‌های اطفاء حریق اتوماتیک:

یکی از مزیت های این سیستم‌ها سرعت عمل بالای آن است، این سیستم می‌تواند در سریع‌ترین زمان ممکن محل آتش‌سوزی را تشخیص دهد و آتش را خاموش کند. همچنین در عملکرد این سیستم ها نیازی به حضور نیروی انسانی نمیباشد. لذا میتواند با عملکرد سریع و بدون دخالت انسان آتش را خاموش و از گسترش آتش و بروز خسارت مالی و جانی جلوگیری کند. وجود این سیستم‌ها در محل می‌تواند حس امنیت را در افراد حاضر در محل افزایش دهد.

معایب سیستم‌های اطفاء حریق اتوماتیک:

یکی از معایب سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک هزینه بالای آن هست. این سیستم ها قیمت بالاتری نسبت به سیستم دستی دارند. همچنین نصب و راه اندازی پیچیده این سیستم ها نیاز به تخصص و مهارت دارد. از دیگر معایب این سیستم ها نیاز دوره ای به تعمیر و نگهداری میباشد که بر خلاف سیستم دستی که نیازی زیادی به تعمیر و نگهداری ندارند این سیستم ها میبایست به صورت دوره ای توسط متخصص مورد بررسی قرار گیرد.

تهویه و کنترل دود

سیستم تهویه و کنترل دود تجهیزاتی برای کنترل دود هنگام آتش سوزی است که یکی از وظایف آن تامین کیفیت هوای مورد نیاز برای افراد حاضر در محل حریق  میباشد. هدف از طراحی این سیستم کنترل و تخلیه دود میباشد چرا که در هنگام آتش سوزی، دود میتواند میدان دید افراد را کم و فرار از محل دشوار کند. اما این سیستم فرصت بیشتری به افراد حاضر در محل برای فرار و نجات جان خود می‌دهد. حرارت و دود ناشی از حریق میتواند آسیب جدی به سازه ها و تجهیزات محل برساند. اما این سیستم با کنترل و جلوگیری از انتشار دود و حرارت میتواند این آسیب ها را به حداقل برساند. همچنین شرایط امن تری را برای آتش نشانان هنگام عملیات اطفاء حریق فراهم میکند.

سیستم های کنترل و تهویه دود دارای دو نوع فعال(اتوماتیک) و غیر فعال(دستی) میباشد.

تهویه و کنترل دود

سیستم کنترل و تهویه دود فعال

در این سیستم تخلیه و کنترل دود، هنگام آتش سوزی به صورت خودکار عمل میکند. این سیستم شامل تجهیزاتی مانند تشخیص حریق، سیستم اعلام حریق و تجهیزات کنترل و تهویه دود میباشد.

نحوه عملکرد این سیستم بدین صورت است که هنگام  بروز آتش سوزی ابتدا آتش توسط دتکتور های دود، حرارت، شعله یا گاز تشخیص داده میشود سپس سیگنالی به سیستم کنترل دود ارسال شده و آن را فعال میکند. این سیستم با استفاده از تجهیزاتی مانند فن ها، دریچه ها، کانال ها و پرده های دود، دود و گاز های سمی را تخلیه و کنترل میکند. همچنین سیستم اعلام حریق هم با استفاده از آژیر، فلاشر، و سیستم هشدار دهنده وقوع آتش سوزی را به افراد اطلاع میدهد.

سیستم کنترل و تهویه دود غیرفعال

سیستم کنترل دود دستی یا غیر فعال برای فعال شدن نیاز به دخالت انسان دارند و برخلاف سیستم غیر فعال به صورت خودکار عمل نمیکنند. همچنین نسبت به سیستم فعال کارایی کمتری دارند. اجزای تشکیل دهنده این سیستم شامل موانع فیزیکی، دریچه های دود، سیستم های تهویه طبیعی و سیستم های اطفاء حریق دستی میباشد.

موانع فیزیکی مانند درب های ضد حریق، دیوار ها و سقف ها از گسترش دود و آتش به سایر قسمت‌های ساختمان جلوگیری می‌کنند. دریچه های دود هم به صورت دستی بسته میشوند و از انتشار دود جلوگیری میکنند. همچنین سیستم های تهویه طبیعی مانند دریچه ها و کانال ها گازهای سمی را از محل خارج میکنند.

درب ضد حریق

درب های ضد حریق برای جلوگیری از گسترش آتش و دود طراحی شده است این درب ها میتوانند درجه حرارت بالا را تا مدت زمان 30الی 90 دقیقه تحمل کنند آنها معمولاً در مکان هایی مانند ساختمان های آپارتمانی، مدارس و بیمارستان ها استفاده می شوند.

درب های ضد حریق دارای انواع مختلفی هستند که به برخی از آنها عبارتند از:

درب ضد حریق

 

درب های فلزی: این نوع درب ها رایج ترین نوع درب ضد حریق هستند. جنس آنها از فولاد یا آلومینیوم میباشد و داخل آن با مواد عایق مانند پشم سنگ پر میشود. این درب ها میتوانند در برابر درجه حرارت بالا مقاومت کنند. همچنین در برابر ضربه و فشار از استحکام بالایی برخوردار هستند و تا حدودی از ورود صدا به داخل و خارج از محیط جلوگیری کنند. اما این نوع درب ها دارای معایبی نیز هستند یکی از معایب آن ها وزن بسیار بالا به دلیل استفاده از ورق های فلزی ضخیم میباشد همچنین در مقایسه با درب‌های معمولی، قیمت بالاتری دارند و باید به طور دوره‌ای توسط متخصصان بررسی و سرویس شوند.

درب های چوبی: این درب ها از چوب های سخت مانند بلوط، راش یا روسی ساخته شده اند که با مواد نسوز مانند رنگ نسوز یا ورنی پوشیده میشوند و داخل آنها از مواد عایق مانند پشم سنگ پر میشود. آنها به اندازه درب های فلزی مقاوم در برابر حرارت نیستند، اما می توانند برای مدت زمان مشخصی در برابر آتش مقاومت کنند. درب های چوبی نسبت به درب های فلزی وزن کمتری دارند.


درب های شیشه ای: این درب ها از شیشه های مخصوصمقاوم در برابر آتش ساخته شده اند آنها به اندازه درب های فلزی یا چوبی در برابر حرارت مقاوم نیستند، اما می توانند برای مدت زمان مشخصی در برابر آتش مقاومت کنند. همچنین آنها حساسیت بیشتری نسبت به ضربه دارند.

درب های ضد حریق باید به درستی و در قاب های مناسب نصب شوند تا موثر و کارآمد باشند. آنها بخش مهمی از یک برنامه ایمنی در برابر آتش سوزی هستند. آنها می توانند به جلوگیری از گسترش آتش و دود کمک کنند و می توانند به شما و دیگران زمان بیشتری برای تخلیه در صورت آتش سوزی بدهند.

شیر حساس به زلزله

شیر حساس به زلزله یا به عبارتی دیگر شیر قطع کن گاز، قطعه ای است در هنگام وقوع زلزله به صورت خودکار جریان گاز را قطع میکند. این کار جهت جلوگیری از نشت گاز و آتش سوزی که ممکن است هنگام زلزله رخ دهد استفاده میشود. این شیر بر روی کنتور گاز نصب میشود و دارای یک حسگر میباشد و با تشخیص لرزش زمین، شناور شیر را آزاد میکند و مسیر گاز را میبندد. شیر حساس به زلزله دارای دو نوع مکانیکی و الکتریکی میباشد.

شیر حساس به زلزله

شیر حساس به زلزله مکانیکی:

شیر های حساس به زلزله مکانیکی برای تشخیص لرزش و قطع جریان گاز از حسگرهای مکانیکی استفاده می‌کند. این حسگرها به صورت گوی هستند که جنس آنها فلزی یا پلاستیکی میباشد.این گوی در داخل یک محفظه پراز مایع قرار دارد. در حالت عادی، گوی به دلیل وجود مایع در محفظه، در جای خود ثابت می‌ماند. اما در هنگام وقوع زلزله و با ایجاد لرزش، گوی به حرکت درآمده و مسیر جریان گاز را مسدود می‌کند.

معایب و مزایای استفاده از شیر حساس به زلزله مکانیکی:

  • یکی از مزایای شیر های مکانیکی قیمت مناسب آن میباشد که از شیر های الکتریکی ارزانتر هستند. همچنین این نوع شیرها دارای ساختار ساده‌ای میباشند و به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارند.
  • از معایب این شیر ها میتوان به دقت آن اشاره کرد. این نوع شیرها نسبت به شیرهای حساس به زلزله الکتریکی از دقت پایین‌تری برخوردارهستند. همچنین ممکن است به لرزش‌های غیر زلزله‌ای نیز حساس باشند.
  • شیر حساس به زلزله مکانیکی می‌تواند به عنوان یک راه حل ساده و مقرون به صرفه برای افزایش ایمنی ساختمان در برابر زلزله مورد استفاده قرار گیرد.

شیر حساس به زلزله الکتریکی:

این نوع شیرها برای تشخیص لرزش‌های زلزله از حسگرهای الکتریکی مانند شتاب‌سنج استفاده می‌کنند. در حالت عادی، حسگرها هیچ سیگنالی به شیر قطع کن ارسال نمی‌کنند و جریان گاز برقرار است. اما در هنگام وقوع زلزله و با ایجاد لرزش، حسگرها سیگنالی به شیر قطع کن ارسال می‌کنند و شیر قطع کن جریان گاز را مسدود می‌کند.

معایب و مزایای استفاده از شیر حساس به زلزله الکتریکی:

  • از مزایای این نوع شیرها بر خلاف شیر های مکانیکی میتوان به دقت بالای آن در تشخیص لرزش‌های زلزله اشاره کرد. همچنین می‌توانند به گونه‌ای تنظیم شوند که به لرزش‌های غیر از زلزله‌ واکنش نشان ندهند.
  • قیمت این نوع شیرها نسبت به شیرهای حساس به زلزله مکانیکی گران‌تر است.
  • آنها دارای ساختار پیچیده‌ ای هستند و به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند.

نکاتی در مورد نصب و استفاده از شیرهای حساس به زلزله:

شیرهای حساس به زلزله باید توسط یک متخصص نصب شود. همچنین باید به طور دوره‌ای تست و بازرسی شود. این شیرها باید در مکانی مناسب نصب شود که در معرض لرزش‌های مستقیم زلزله نباشد. انتخاب نوع شیر حساس به زلزله به عوامل مختلفی مانند بودجه، نیازها و شرایط ساختمان بستگی دارد. اگر به دنبال یک راه حل ساده و مقرون به صرفه هستید، شیر حساس به زلزله مکانیکی می‌تواند انتخاب مناسبی باشد. اما برای یک راه حل دقیق و قابل تنظیم، شیر حساس به زلزله الکتریکی را میتوانید انتخاب کنید. همچنین اگر در منطقه‌ای زلزله خیز زندگی می‌کنید، استفاده از شیر حساس به زلزله الزامی است.

پوشش ضد حریق

پوشش ضد حریق، نوعی پوشش یا عایق است که برای محافظت از سازه‌ها و تاسیسات در برابر آتش‌سوزی به کار می‌رود. این پوشش‌ها با ایجاد یک لایه مقاوم در برابر حرارت، می‌توانند از رسیدن شعله و گرما به سازه اصلی جلوگیری کرده و زمان تخلیه و عملیات اطفاء حریق را افزایش دهند. پوشش های ضد حریق دارای انواع مختلفی میباشند.

پوشش ضد حریق

پوشش‌های پایه سیمانی

این نوع پوشش‌ها یک نوع پوشش نشوز میباشد که از سیمان، ماسه و مواد افزودنی دیرگداز تشکیل شده‌اند، و یک لایه مقاوم در برابر حرارت روی سطح ایجاد میکند که صورت پاششی یا دستی اجرا می‌شوند. این پوشش ها جهت محافظت از سازه‌های فلزی و بتنی در برابر آتش‌سوزی به کار می‌رود و مانع رسیدن شعله و گرما به سازه اصلی میشود همچنین زمان تخلیه و عملیات اطفاء حریق را افزایش دهند.

مزایای استفاده از پوشش ضد حریق پایه سیمانی:

  • مقاومت بالا در برابر حرارت: این نوع پوشش‌ها می‌توانند در دمای بسیار بالا (تا 1200 درجه سانتی‌گراد) مقاومت کنند و از سازه در برابر آتش‌سوزی محافظت کنند.
  • قابلیت اجرا بر روی سطوح مختلف: پوشش‌های ضد حریق پایه سیمانی را می‌توان بر روی سطوح مختلف فلزی، بتنی و چوبی به کار برد.
  • چسبندگی بالا: این نوع پوشش‌ها دارای چسبندگی بالایی میباشند و به راحتی از روی سطح جدا نمی‌شوند.
  • قیمت مناسب: قیمت این نوع پوشش ها در مقایسه با سایر انواع پوشش‌های ضد حریق، مناسب تر میباشد.
  • عایق حرارتی و صوتی:  ازاین پوشش ها علاوه بر خاصیت ضد حریق، می‌توان به عنوان عایق حرارتی و صوتی نیزاستفاده کرد.

پوشش‌های پایه گچی

این نوع پوشش‌ها نوع دیگری از پوشش های ضد حریق میباشد که از گچ، مواد افزودنی دیرگداز و الیاف تشکیل شده‌اند و به صورت پاششی اجرا می‌شوند. کاربرد این نوع پوشش ها همانند پوشش های سیمانی محافظت از سازه های بتنی و فلزی در برابر آتش و گرما میباشد. با این تفاوت که پوشش های گچی سبکتر بوده و وزن اضافی بر روی سازه تحمیل نمیکند.

رنگ‌های ضد حریق

این نوع پوشش‌ها به صورت رنگ روی سطوح مختلف مانند فلزی، بتنی، گچی، چوبی وغیره به کار میروند و یک لایه مقاوم در برابر حرارت ایجاد میکنند این نوع رنگ‌ها به راحتی قابل اجرا هستند و می‌توانند علاوه بر خاصیت ضد حریق، به عنوان رنگ نهایی نیز مورد استفاده قرار گیرند. رنگ های ضد حریق خود به چند دسته تقسیم میشوند:

  • رنگ‌های ضد حریق پایه آب:این نوع رنگ‌ها بر پایه آب هستند و به راحتی قابل اجرا هستند.
  • رنگ‌های ضد حریق پایه حلال:این نوع رنگ‌ها بر پایه حلال هستند و مقاومت حرارتی بالاتری دارند.
  • رنگ‌های ضد حریق منبسط شونده:این نوع رنگ‌ها در هنگام آتش‌سوزی منبسط شده و یک لایه عایق ضخیم ایجاد می‌کنند.

عایق‌های پشم سنگ

این نوع عایق‌ها از الیاف پشم سنگ، به صورت لحاف یا پانل تولید می‌شوند. این عایق ها مقاومت حرارتی بالایی دارند و غیرقابل اشتعال میباشند، این عایق ها تا دمای 1000 درجه سانگراد را بدون ذوب شدن تحمل میکند و به هیچ عنوان آتش نمیگیرند. پشم سنگ ضریب انتقال حرارت پایینی دارد و از هدر رفتن گرما در زمستان و ورود گرما در تابستان جلوگیری میکند.

کاربردهای پوشش ضد حریق

پوشش‌های ضد حریق در موارد مختلفی از جمله سازه های فلزی، بتنی، تاسیسات، کابل ها و چوب استفاده میشوند. این پوشش ها مقاومت سازه در برابر آتش‌سوزی را با ایجاد یک لایه مقاوم در برابر حرارت افزایش میدهند. همچنین زمان تخلیه و عملیات اطفاء حریق را سرعت میبخشد. این عایق ها علاوه بر خاصیت ضد حریق به عنوان عایق حرارتی و صوتی نیز استفاده میشوند. انتخاب نوع پوشش ضد حریق باید با توجه به نوع سازه، کاربری و شرایط محیطی انجام شود. همچنین ضخامت و نوع آنها باید با توجه به استانداردهای مربوطه و نظر مهندس ناظر تعیین شود .استفاده از پوشش ضد حریق می‌تواند به طور قابل توجهی از بروز خطرات ناشی از آتش‌سوزی جلوگیری کند و ایمنی افراد و اموال را افزایش دهد.

کابل ضد حریق

کابل ضد حریق یک نوع کابل نسوزاست که مقاومت بالایی در برابر آتش‌سوزی و حرارت دارد. این نوع کابل‌ها با استفاده از مواد و عایق‌های خاص، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در هنگام آتش‌سوزی، از گسترش آتش و دود جلوگیری میکند و به حفظ عملکرد سیستم‌های الکتریکی و مخابراتی نیز کمک می‌کنند. کابل‌های ضد حریق باید با توجه به استانداردهای مربوطه ساخته و نصب شوند.

کابل ضد حریق

کاربردهای کابل ضد حریق:

کابل‌های ضد حریق در مکان‌های مختلفی از جمله:

  • ساختمان‌های بلند مرتبه: برای حفظ عملکرد سیستم‌های الکتریکی و مخابراتی در هنگام آتش‌سوزی
  • مراکز داده: برای محافظت از اطلاعات و تجهیزات حساس در برابر آتش‌سوزی
  • تونل‌ها و مترو: برای حفظ روشنایی و سیستم‌های تهویه در هنگام آتش‌سوزی
  • پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها: برای حفظ عملکرد سیستم‌های کنترل و ابزار دقیق در هنگام آتش‌سوزی
  • بیمارستان‌ها: برای حفظ عملکرد سیستم‌های حیاتی مانند برق و تهویه در هنگام آتش‌سوزی

سخن پایانی

در این مقاله از سد آتش، در خصوص وندورلیست تجهیزات آتش نشانی صحبت کردیم. همانطور که گفته شد، این لیست توسط سازمان آتش نشانی منتشر می شود و لازم است کارفرمایان و خریداران تجهیزات آتش نشانی به آن توجه داشته باشند. اطلاع کامل از تجهیزات می تواند در خصوص ایمن سازی ساختمان ها به صورت استاندارد، به شما کمک شایانی کند.