قرقره آتش نشانی

قرقره آتش‌نشانی (هوزریل)

در این مقاله قصد داریم شما را با یکی از مهم‌ترین تجهیزات کاربردی آتش‌نشانی یعنی قرقره آتش‌نشانی (هوزریل) آشنا کنیم، همچنین در ادامه مطلب با انواع قرقره‌ها، کاربرد و نقش عمده آنها آشنا خواهیم شد، اما قبل از آن باید بدانیم قرقره آتش‌نشانی دقیقاً چیست؟

قرقره آتش‌نشانی چیست؟

قرقره آتش‌نشانی (Hose Reel)  یکی از تجهیزات کاربردی آتش‌نشانی است که معمولاً برای اطفاء حریق‌های کوچک یا همان آتش‌سوزی نوع A (مانند چوب، پارچه و…..) در ساختمان‌های مسکونی و اداری استفاده شده و به منبع آب اصلی متصل می‌شود. قرقره آتش‌نشانی در چند نوع دیواری ثابت، متحرک و….. می‌باشدکه با توجه به نوع و محل حریق مورداستفاده قرار می‌گیرد.

 

اجزای قرقره آتش‌نشانی 

اجزا قرقره آتش‌نشانی عبارت‌اند از:

شیلنگ: یک شیلنگ انعطاف‌پذیر از جنس PVC (پلاستیک مقاوم) و یک تیوپ داخلی به همراه نخ‌های محکم که آب را از منبع به نازل می‌رساند، و همچنین به‌اندازه موردنیاز از روی قرقره باز شده و مورداستفاده قرار می‌گیرد. این شیلنگ در مقایسه با شیلنگ‌های برزنتی به دلیل انعطاف بالا و استفاده راحت، سرعت باز شدن بیشتری دارند و همچنین در برابر ضربات فیزیکی مانند کشیدن و ساییدن و…..مقاوم‌تر هستند.

قرقره: یک قطعه فلزی یا پلاستیکی که شیلنگ را به خود چرخانده و نگه می‌دارد، درواقع قرقره نقش نگهدارنده آب‌رسانی به شیلنگ را بر عهده دارد.

نازل: یک قطعه مخروطی که آب را با فشار بالا به سمت آتش پاشش می‌کند.

شیر: قطعه‌ای که جریان آب را در شیلنگ کنترل می‌کند.

براکت: این قطعه قرقره را به دیوار یا ستون متصل می‌کند.

 

انواع قرقره آتش‌نشانی

همان‌طور که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم قرقره آتش‌نشانی یا هوزریل در دو نوع دیواری ثابت و متحرک مورداستفاده قرار می‌گیرد که هر کدام از آنها خود به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند.

قرقره هوزریل دارای نشان استاندارد ملی
قرقره هوزریل دارای نشان استاندارد ملی

قرقره آتش‌نشانی دیواری ثابت: قرقره دیواری ثابت یک نوع قرقره آتش‌نشانی است که به‌صورت دائم به دیوار یا ستون ساختمان ثابت شده که به منبع اصلی آب لوله‌کشی متصل می‌شود و شیلنگ را به‌صورت افقی یا عمودی می‌چرخاند. این نوع قرقره برای فضاهای کوچک و محدود مناسب است و نیاز به کمترین فضای نصب دارد.

قرقره آتش‌نشانی متحرک: قرقره متحرک یک نوع قرقره آتش‌نشانی است که به چرخ‌هایی مجهز شده و قابل‌حمل و جابه‌جایی است. این نوع قرقره برای فضاهای بزرگ و گسترده مناسب است و امکان دسترسی به نقاط مختلف را فراهم می‌کند همچنین صفحه این قرقره باعث می‌شود شیلنگ به‌دور آن راحت‌تر باز و بسته شده و اجازه می‌دهد تا کل قرقره به بیرون تاب بخورد که این یکی از مزیت‌های قرقره متحرک است. روکش و کابینت این نوع قرقره دارای محافظ در برابر اشعه ماورا بنفش می‌باشد.

 

انواع قرقره از نظر نوع اتصال به آب 

قرقره آتش‌نشانی متصل به سیستم آب‌رسانی (سیستم تر): این قرقره متصل به سیستم آبرسانی یکی از انواع قرقره آتش‌نشانی است که شیلنگ آتش‌نشانی را به منبع آب اصلی متصل می‌کند. این نوع قرقره معمولاً در ساختمان‌ها و محل‌هایی که نیاز به آب فشارقوی برای اطفای حریق دارند، استفاده می‌شود.

قرقره آتش‌نشانی بدون اتصال به سیستم آب‌رسانی (سیستم خشک): قرقره بدون اتصال به سیستم آبرسانی یکی از انواع قرقره آتش‌نشانی است که شیلنگ آتش‌نشانی را به یک منبع آب مستقل متصل می‌کند. این نوع قرقره معمولاً در محل‌هایی که دسترسی به سیستم آب‌رسانی محدود یا ناممکن است، استفاده می‌شود.

 

کاربرد قرقره آتش‌نشانی

قبل از هر چیزی باید بدانیم که  برای اطفاء آتش‌سوزی‌های متنوع نمی‌توان از یک وسیله خاموش‌کننده مشخص استفاده کرد. همان‌طور که در ابتدا اشاره کردیم قرقره آتش‌نشانی برای اطفاء حریق‌های کوچک یا همان آتش‌سوزی نوع A (مانند چوب، پارچه و…..) در ساختمان‌های مسکونی و اداری استفاده می‌شود و به‌هیچ‌عنوان نباید از آن برای خاموش‌کردن آتش‌سوزی‌های تجهیزات الکتریکی استفاده کنیم. به این دلیل که آب رسانای برق است و منجر به برق‌گرفتگی می‌شود. همچنین استفاده از شیلنگ آتش‌نشانی در اطراف روغن، بنزین و چربی موجب گسترش آتش‌سوزی می‌شود.

 

محل نصب قرقره آتش‌نشانی

محل نصب قرقره آتش‌نشانی می‌بایست باتوجه‌به چند عامل مهم انتخاب شود. برخی از این عوامل عبارت‌اند از:

اهمیت ارتفاع در نصب قرقره آتش‌نشانی: قرقره آتش‌نشانی نباید بیش از حد به سطح زمین نزدیک باشد باید از کف ساختمان با ارتفاع مناسب بر روی دیوار یا توکار نصب شود. بهترین مکان نصب قرقره آتش‌نشانی در ارتفاع 1.4 متری از سطح زمین می‌باشد.

اهمیت نحوه دسترسی به قرقره: قرقره آتش‌نشانی باید در محلی قابل‌دسترس و قابل‌مشاهده برای همگان و به‌دوراز هر مانعی باشد. بهترین مکان‌ها برای نصب قرقره آتش‌نشانی در نزدیکی ورودی و خروجی‌ها، پله‌های فرار، پاگردها و راهروها هستند، اما باید در جایی قرار بگیرند که در رفت‌وآمد افراد ایجاد مزاحمت نکند.

میزان پوشش‌دهی قرقره آتش‌نشانی: قرقره آتش‌نشانی باید طوری نصب شود که باتوجه‌به محدودیت طول شیلنگ، تمام نقاط ساختمان را پوشش دهد.

 

آموزش نحوه استفاده از قرقره آتش‌نشانی

قرقره آتش‌نشانی شامل یک شیلنگ و یک نازل برای پاشش آب به سمت آتش است. برای استفاده از قرقره آتش‌نشانی، ابتدا اطمینان حاصل کنید که آب درون نازل وجود دارد سپس شیر آب را باز کنید، شیلنگ را از قرقره به بیرون بکشید و در فاصله مناسبی از آتش قرار دهید، بعد از آن نازل را بکشید و آب را به سمت آتش هدف بگیرید. پس از خاموش‌شدن آتش، شیر آب را ببندید و آب اضافی شیلنگ را از نازل خارج کنید. در آخر شیلنگ را به قرقره برگردانید و درب جعبه آتش‌نشانی را ببندید.

 

کلام آخر

هدف ما در این مقاله آشناکردن شما عزیزان با یکی از مهم‌ترین تجهیزات کاربردی آتش‌نشانی یعنی قرقره آتش‌نشانی بود. چرا که سالانه هزاران مورد آتش‌سوزی مختلف در سراسر جهان رخ می‌دهد که زیان‌های مالی و جانی متعددی را به همراه دارد. لازم به ذکر است به‌منظور پیشگیری از این حوادث تلخ می‌توانیم با رعایت نکات ایمنی و یادگیری استفاده از این تجهیزات احتمال بروز حوادث را به حداقل برسانیم.